малюк - пухнастик - "гидке каченя" - підліток - дорослий пес

На прикладі цуценят виводку "Т" п.з. Степовий вітер (STEPOVYJ VITER)

Цей допис написаний в якості відповіді на числені запитання різних людей щодо вигляду цуценят в різному віці та щодо можливих прогнозів майбутнього вигляду та характера дорослого собаки, дивлячись на маленьких цуценят та на їх батьків. Періоди розвитку умовні, не завжди прив'язані до усталених біологічних періодів розвитку, а обрані за зовнішніми ознаками, проте, на мою думку, вони є досить показовими.

Цуценята виводку "Т" народились від пари:

    • ♂  батько - BASILEOS DE IMPERIUM AURI (JChUkr,GrJChUkr, JChRus,BREED CHAMPION OF UKRAINE, 3 x ChUkr, GrChUkr, SGrChUkr, CH MOL, GrCH MOL, CH BG, Gr.CH BG, CH GE, Gr.CH GE, BBB, 14xBOB, 11xCACIB); племінний завод "Игривый лучик". Зріст 25 см., вага 3,500 кг.

BASILBASIL01

 

    • ♀  мати - IVA MIVAKU (UKRAINIAN CHAMPION); племінний завод STEPOVYJ VITER. Зріст 24 см., вага 3,800 кг.

iva187 w     iva307 w

Малюк

30.04.2013 Іва народила троє хлопців:

  • Takumi - 150 гр.
  • Tomio - 140 гр.
  • Toshio - 192 гр.

Цуценя розвивались нормально, без проблем та відхилень. Початкова різниця в вазі зберігалась і надалі. Найменшим цуциком був Томіо.Найбільшим - Тошіо.

DSC 0353 w 
Зверху - вниз Toshio, Takumi, Tomio.

DSC 0467e web 
Зліва - направо Takumi, Tomio, Toshio.

pups 2013-05-25 0 web 
Зліва - направо Takumi, Toshio, Tomio.

 

Пухнастик

Два - два з половиною місяці. Цуценята гарні, презентабельні. Характер та звички тільки формуються. Нижче наведено опис цуценят, який ми дали їм у цьому віці.

takumi 0655 w 
Takumi - "Енергйний рухливий дослідник, що чудово підійде на роль домашнього улюбленця, компаньйона та друга для дитини. Несиметричне забарвлення може створювати проблеми в шоу-ринзі."

В цей період з'ясувалось, що Такумі має цікаву відмінність від своїх братів. Він має дуже ніжну шерсть. Такумі можна визначати навпомацки, з закритими очима. Забігаючи наперед скажу, ця особливість збереглася в нього і в дорослому віці.

tomio 0693 w 
Tomio - "Спокійний, неконфліктний, допитливий. Чудово підійде для спокійної родини. Майбутня зірка шоу-рингу."

toshio 0657 w 
Toshio - "Енергійний, рухливий, впевнений в собі забіяка. Чудово підійде для активних людей та на роль друга для дитини. Майбутній компаньйон та зірка шоу-рингу."

В два місяці Tomio перегнав Takumi; Toshio, як і раніше - найбільший:

  • Takumi - 770 гр.
  • Tomio - 790 гр.
  • Toshio - 1040 гр.

На мою думку це найкращий вік, для переїзду цуцика в новий дім. Виховання цуцика в новій сім'ї починається майже з чистого листа; брати, сестри, заводчики цуциком швидко забуваються.

 

 

"Гидке каченя"

У віці від трьох з половиною до п'яти місяців цуценята починають інтенсивно рости, змінюється шерсть. Куди поділася презентабельність. Недосвічені покупці питають "А чого вони у вас такі обскубані?". Пояснити нічого не можливо, люди слухають, та віри не ймуть. Цікавість до цуценят в такому віці зберігається лише у людей досвічених, знайомих з породою.

Змінюється не лише зовнішність, характер теж формується далі.

takumi 0751 w 
Takumi. За характером щось середнє між Томіо та Тошіо. Цікавиться оточуючим, коли треба гавкає хоч і не так дзвінко та часто, як Томіо. Зіткнувшись сам на сам з великим котом, що зайшов на його територію - мужньо гавкав намагаючись не пускати, не зважаючи на те що його усього колотило а кіт був за розмірами більший ніж Такумі. "Службу тягнув" незважаюти на страх. Перший почав задирати лапу на дерева. Намагається "балакати" з нами.

tomio 0761 w 
Tomio. Нишпорка, знайде і помітить те, чого не помітили інші. Дзвоник, при раптовій зміні ситуації або в разі якоїсь несподіванки - починає гавкати. Голос дзвінкий. Намагається обгавкати кожного собаку, що пробігає повз нього.

toshio 0755 w 
Toshio. Найбільший з усього виводка. Лагідний, врівноважений. Найшвидше обстежує незнайому територію. На несподіванки реагує без зайвого шуму, спокійно спостерігає до з'ясування ситуації. Гавкає рідко. Братам ображати себе не дає.

 

 

Підліток

Закінчується зміна шерсті, "гидкі каченята" починають перетворюватись на "прекрасних лебедів". На цей період припадають перші спроби сил в шоу-ринзі.

takumi 0207 w takumi 0371 w 
Takumi.

tomio 0279 w tomio 0369 w 
Tomio.

toshio 0282 w toshio 0389 w 
Toshio.

 

 

 

Дорослий пес

Цуценя виросли. Дорослі вже собаки дарують своїм власникам любов та відданість. Шоу-потенціал розкрито.

takumi uzh w kum 0509 w 
Takumi. Чудова шовковиста шерсть. Кістяк судді переважно описують як "легкий". Характер врівноважений, любить тривалі прогулянки. Цуценят уникає і не дає ім до себе наближатись. Так триває доки цуцикам не буде місяця три. В драки на лізе, тільки захист. На виставках судді часто віддають перевагу суперникам через несиметричне забарвлення. У суддів, які надають перевагу рухам - часто здобуває перемогу. Дворазовий Чемпіон України.

tomio 0859 w tom 0394 w 
Tomio. Кістяк судді описують як міцний. На вулиці - забіяка. З задоволенням грається з цуценятами. В ринзі впевнений в собі. Виступати йому тим цікавіше, чим більші собаки довкола. Має цікавих цуценят з гарними шоу перспективами. Кількаразовий Чемпіон України, Чемпіон, Супер та Гранд Чемпіон Молдови, Чемпіон Середньої та Східної Європи, Кращий представник породи.

toshio-2015-10-04 toshio-2016 
Toshio. Поїхав від нас до Росії, в розплідник Dezi Delight. Далі опис дорослого Тошіо мовою оригіналу: "Характер редкий, настырный но приэтом слушается с полуслова, до сих пор щенок, подругому не скажешь. Очень умный и рассудительный, старается что бы последнее слово было за ним. Очень выставки любит, любит быть на виду, что бы им любовались! Одним словом наше очарование!". Кількаразовий Чемпіон Росії, Чемпіон Білорусії, Кращий представник породи. Тошіо має дітей з успішною шоу-карьєрою.

Висновки

Під час росту збереглись лише основні відмінності. З чим ми не схибили, так це з оцінкою потенціалу. Всі цуценята підтвердили шоу-клас. Все інше може змінюватись, спокійний цуцик може стати забіякою і навпаки. Маленьке цуценя може вирости в собаку з міцним кістяком, а міцне цуценя вирости в собаку з легким кістяком. Всі прогнози при оцінюванні потенціалу та вивченні екстерьєру батьків лишаються прогнозами; грою з імовірностями а не 100% гарантіями. Цуцику потрібен люблячий власник, потрібен догляд, потрібне виховання. Витрачені зусилля повернуться з надлишком у вигляді любові, титулів та гарних цуценят.

 

 

З повагою, Гіренко Дмитро, п.з.-розплідник FCI - STEPOVYJ VITER (Степовий вітер)